Geurige houtgerijpte witte wijn met aroma’s van abrikoos, appel en witte bloemen. In de mond vol, romig en met een frisse aanhoudende afdronk.
Wijnhuis | Badet Clément & Co |
Land | Frankrijk |
Streek | Limoux vin de France |
Druif | Chardonnay (100%) |
Jaargang | 2021 |
Wijnkarakter | Zacht droog |
Consumeren | Van genieten tussen nu en 3 jaar. |
Drinkmoment | Overheerlijk als aperitief of als begeleider van vis, schaal- en schelpdieren, |
romige pasta, salade of zachte kazen. |
Na het plukken en de gisting van de chardonnay druiven, volgt een klassieke rijping in kleine eikenhouten fusten en de bâtonnagetechniek uit de Bourgognestreek (het rondroeren van gistresten). Hierdoor smaakt de wijn vol en romig, maar met behoud van een mooie frisheid. De kenmerkende eikenhoutgeur en smaak dragen bij tot een krachtige, aromatische witte wijn.
Bâtonnage
Bâtonnage is een techniek waarmee, na de alcoholische gisting, het bezinksel van gistcellen in contact blijft met de wijn. Na de alcoholische gisting zakken de al dan niet dode gistcellen naar de bodem van het vat of de tank. Doorgaans worden ze dan verwijderd. Men kan ze ook in het vat laten om de wijn verder te laten rijpen "sur lie", op het gistbezinksel. De bâtonnage gaat nog een stap verder: men schudt (roert) het gistbezinksel weer op om voor een intenser contact tussen de droesem en de wijn te zorgen. Er zijn veel interacties en effecten die hierbij de wijn doen veranderen, maar de voornaamste is dat bestanddelen van de celwand van de gisten oplossen in de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn voller en ronder voelt in de mond en zelfs een impressie van zoetheid kan geven. De wijn wordt vettiger en romiger. Deze techniek wordt veelvuldig toegepast bij de witte, en in mindere mate ook bij rode, wijnen in de Bourgogne.