Sinds 2014
ontvang 10% korting op uw wijn met kortingscode wijnvriend
Gratis verzending bij een besteding vanaf € 150,00
vóór 12.00 uur besteld vlg. werkdag in huis
Wat is Port?

Wat is Port?

De naam port is afgeleid van de havenstad Porto. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend oud wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. In de 13e en 14e eeuw was er al sprake van wijnexport naar Engeland. Deze export kreeg later een impuls doordat de Engelsen in onvrede leefden met Frankrijk, dat toen al een groot wijn producerend land was, en zodoende geen toegang meer hadden tot de Franse wijnen. Om die reden gingen de Engelsen in andere streken op zoek naar wijn. Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak. Zo ontstond toevallig de versterkte - met extra alcohol - wijn port. De gewoonte om portwijn te versterken maakt de drank een zoete, alcoholrijke, sterke wijn.

Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen.

Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van port zijn: touriga nacional, tinta roriz, tinta barroca, tinta cão, tinta francisca, tinto rouro, bastardo, donzelinho tinto, mourisco en de malvasia fina (witte port).

Er zijn verschillende portsoorten. De meest gebruikte onderverdeling is de ruby, vintage, tawny, witte en sinds kort rosé port.

Young Ruby
De ruby port komt het meeste voor. Deze relatief jonge portsoort is twee tot drie jaar opgeslagen op het vat. Veelal zijn dit roestvaststalen tanks of betonnen bakken. In sommige gevallen is dit op eikenhouten vaten. Ruby port is gemaakt van een blend van verschillende druivensoorten, jaargangen en wijngaarden.

  • Kleur: Robijnrood
  • Geur: Rood & zwart fruit
  • Smaak: Fruitig, jong
  • Serveren: Iets koelen tot 12 graden Celsius
  • Drinkmoment: Als aperitief of met zachte kazen en zoete nagerechten. 

Late Bottled Vintage port (LBV)
De LBV port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.

Crusted
De crusted port bestaat uit een mengeling van ports van verschillende jaren die 3 à 4 jaar in vaten gerijpt zijn en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust, vormt. De port moet net als de vintage port gedecanteerd worden voor hij voor consumptie geschikt is. Deze portsoort wordt ook wel de poor man´s vintage port genoemd.

Vintage port
Een vuistregel is dat drie maal in de tien jaar de oogst zo goed bevonden wordt, en na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren, dat het jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage port jaar verklaard wordt. Ieder porthuis is vrij om, ook in niet benoemde vintagejaren, port aan te bieden aan de IVDP om deze te laten testen. Wanneer deze aan de strenge kwalificaties voldoet kan het zijn dat dit porthuis voor deze wijn ook het label vintage port mag gebruiken. Veelal gaat het hier om een zogenaamde Single Quinta Vintage Port.

De vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op fles kunnen rijpen en een depot/droesem vormen in de fles. Het is dan ook aan te bevelen om de port zo te decanteren dat het bezinksel achterblijft in de fles alvorens te serveren. Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zal op deze manier ook meer 'body' krijgen. Het etiket van de vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Het bijzondere karakter van vintage port vereist, voorafgaand aan het drinken, een zorgvuldige behandeling. De fles dient voor het openen minstens 24 uur rechtop te hebben gestaan om zeker te zijn dat het depot op de bodem van de fles is neergeslagen.

Decanteren in een karaf dient een aantal uren voor consumptie te gebeuren waarbij een hoeveelheid van één tot twee glazen in de fles moet achterblijven om zeker te zijn dat geen depot met de wijn meekomt. Hierbij kan onderstaande tabel als handvat worden gebruikt.

Een port van:
tot 7 jaar oud: 10-12 uur van tevoren decanteren;
8-15 jaar oud: 8-10 uur van tevoren decanteren;
16-25 jaar oud: 6-8 uur van tevoren decanteren;
26-35 jaar oud: 4-6 uur van tevoren decanteren;
36-45 jaar oud: 3-5 uur van tevoren decanteren;
46-60 jaar oud: 2-3 uur van tevoren decanteren;
ouder dan 60 jaar: 1-3 uur van tevoren decanteren:

De drinktemperatuur is circa 18 °C. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van vintage port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat vintage port binnen 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt.

Omdat vintage port zeer lang bewaard kan worden, kan het voorkomen dat de kurk in zeer slechte staat verkeert. Om toch de port goed open te kunnen maken, is er een methode ontwikkeld met behulp van een zogenaamde port tang. De tang wordt verhit totdat deze roodgloeiend is. Vervolgens wordt de tang enige tijd om de hals (onder de kurk) geklemd om deze hals vervolgens te koelen met een zeer koude natte doek. De hals breekt dan op de plaats van de verhitting.

Single Quinta Vintage Port
De single quinta vintage port is een vintage port die van één enkele wijngaard afkomstig is. De wijngaard moet op de fles vermeld staan. Deze single quinta vintage ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage-jaren gezien worden. Wanneer een producent meent dat zijn quinta een port van uitzonderlijke kwaliteit geleverd heeft, kan hij deze voorleggen aan het IVP (Instituto do Vinho do Porto) dat dan al dan niet het vintage label zal toekennen. Ook hier vermeldt het etiket het oogstjaar en het jaar van botteling.

Tawny Port
De tawny port is genoemd naar de taankleur die ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, zodat hij iets kan oxideren. Dit is een blend van port(o')s van verschillende oogstjaren, maar heeft als voornaamste kenmerk dat hij meerdere jaren in vaten gerijpt heeft, wat zijn typische tawny kleur geeft. Helaas wordt er in de goedkopere klasse tawny port veel gerommeld om de juiste kleur of geur te krijgen. Zo wordt nogal eens de rode en witte port samen gemengd.

Aged Tawny
Bij de aged tawny staat op de fles het aantal jaren (10, 20, 30, 40 jaar) dat de port in vaten gerijpt heeft, waardoor de typische tawny kleur ontstaat. Omdat het hier om een mengeling van ports gaat is de leeftijd, die op de fles is aangegeven, ongeveer de gemiddelde leeftijd van de blend.

Colheita
De colheita port. Het woord colheita betekent oogstjaar en het gaat hier dan ook om port van één (goed) oogstjaar. De wijn moet minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. Hij is dan tawny van kleur en klaar om gedronken te worden. Het oogstjaar en het jaar van botteling worden op de fles vermeld. colheita's worden gezien als tawny's van hoge kwaliteit.

Garrafeira port
De garrafeira port is eveneens een mengeling van ports van één enkel jaar. Deze garrafeira wordt wel eens de brug tussen de tawny en de vintage genoemd. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verder rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75cc overgegoten worden. Hierna rijpt de port verder in de fles.

Witte port
Witte port wordt, in tegenstelling tot sommige wijnen, alleen gemaakt van witte druiven. Ook witte port wordt een drietal jaren gerijpt op het vat.

  • Kleur: Strogeel
  • Geur: Exotisch fruit
  • Smaak: Fruitig
  • Serveren: 8-12 graden Celsius
  • Drinkmoment: Als aperitief of bij amandelen.

Witte port wordt in Portugal vaak gedronken als een mix 1/3 witte port, 2/3 tonic met een schijfje citroen.

Rosé port
Op 21 mei 2009 heeft de Portugese ministerraad een wet aangenomen die rosé port ook erkent als officiële portsoort. Sinds 2008 kwam Croft met de pink port op de markt, inmiddels opgevolgd door andere porthuizen.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
© Copyright 2024 Wijnkraam.nl - Powered by Lightspeed