Sinds 2014
ontvang 10% korting op uw wijn met kortingscode wijnvriend
Gratis verzending bij een besteding vanaf € 150,00
vóór 12.00 uur besteld vlg. werkdag in huis
Definitie van wijn

Definitie van wijn

Wijn is niets anders dan het resultaat van de alcoholische vergisting van druivensap. Niet meer en niet minder. Een simpele definitie, maar iedereen weet dat wijnen onderling enorm kunnen verschillen. Er is wijn in allerlei soorten, kleuren, smaaktypes en prijsniveaus.

Wijn is een fenomeen door zijn verscheidenheid. De smaakverschillen tussen wijnen zijn groot. Zo groot, dat de producten van twee naburige wijngaarden sterk van elkaar kunnen verschillen, terwijl de smaak van wijnen uit verschillende werelddelen sterk op elkaar kan lijken. Dat maakt wijn interessant, maar tegelijkertijd ingewikkeld.

Waar komen die verschillen vandaan? Het antwoord daarop volt uit diezelfde definitie van wijn: de eigenschappen van de druif of druiven en alles wat voortvloeit uit het proces van vergisting en rijping bepalen de smaak van alle wijnen ter wereld, hoe beroemd of kostbaar ze ook mogen zijn.

Wijn is geen natuurproduct, maar een cultuurproduct. Bij een cultuurproduct heeft de mens een belangrijke invloed op het eindresultaat. Bij natuurproducten is dat niet het geval: wijn als natuurproduct zou het gevolg zijn van ongecultiveerde, in het wild groeiende druiven en een ongecontroleerde, wilde vergisting van druivensap. Zo vond wijnbouw en vergisting vroeger misschien plaats, maar tegenwoordig niet meer. Als men de natuur haar gang laat gaan, is vooraf niet goed in te schatten wat het resultaat zal zijn. De moderne wijnmaker oefent daarom invloed uit en probeert het volledige proces van druif tot wijn te beheersen. Daar komt veel bij kijken.

Succesvolle wijnbouw is mogelijk als de omstandigheden geschikt zijn. Deze omstandigheden bestaan uit vier hoofdzaken: het klimaat, het terroir, de inrichting van de wijngaard en het type wijnbouw.

Ten eerste speelt de invloed van het klimaat een belangrijke rol. Verschillen in de klimatologische omstandigheden hebben een grote invloed op de samenstelling van de druif. Op het noordelijk en zuidelijk halfrond liggen de wijngaarden tussen de 30e en de 50e breedtegraad. Tussen die breedtegraden is het aantal zonuren en de gemiddelde temperatuur hoog genoeg om de druiven goed te kunnen laten rijpen. ‘Hoe warmer, hoe beter’ is niet van toepassing: te veel warmte kan ten koste gaan van de belangrijke aroma’s. Een gematigd klimaat met een goede afwisseling van dag- en nachttemperatuur is daarom ideaal.

In de tweede plaats speelt het terroir een grote rol. Dat is de combinatie van de bodem, het microklimaat en de mens. De bodemsamenstelling heeft een grote invloed op de aanplant van rassen en het karakter van de druiven. De toplaag van de bodem is belangrijk voor de voeding van de plant, terwijl de ondergrond juist het karakter van de druif beïnvloedt. Ook de capaciteit van de bodem om water op te slaan speelt een belangrijke rol. In warme, droge gebieden is een bodem vereist die water vasthoudt; in meer vochtige gebieden kan het juist belangrijk zijn dat het water gemakkelijk wegloopt.

Ook de inrichting van de wijngaard is belangrijk. De ligging op de zon bepaalt mede hoeveel zonlicht de druivenstok krijgt. Bij de inrichting van de wijngaard probeert de wijnboer hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Ook de plantdichtheid is van belang. Dat is et aantal druivenstokken per hectare. Een hogere plantdichtheid betekent vaak minder druiven per plant, zodat de plant de voedingsstoffen uit de bodem over minder druiven hoeft te verdelen. Per druif blijft er dus meer over. Hiervoor moet echter wel voldoende water beschikbaar zijn, terwijl irrigatie lang niet overal is toegestaan.

Tenslotte is het type wijnbouw van invloed op de kwaliteit van de druiven. Vooral het gebruik van kunstmatige meststoffen en insecticiden staat ter discussie. De meeste wijnboeren erkennen het belang van een goede en gezonde bodem en gaan er verstandig mee om. Sommigen gaan nog verder en kiezen voor een biologische of zelfs biodynamische teelt.

Geen producten gevonden

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
© Copyright 2024 Wijnkraam.nl - Powered by Lightspeed