Prachtige rode robijnrode kleur met aroma’s van rijp donker fruit. In de mond krachtig, pittig en mild zoet.
Wijnhuis | Churchill's Port & Wine Company |
Land | Portugal |
Streek | Douro DOC |
Druif | Blend van verschillende druivenrassen zoals touriga nacional, |
tinta roriz en touriga franca | |
Wijnkarakter | Vol & robuust |
Consumeren | Van genieten tussen nu en 3 jaar |
Drinkmoment | Overheerlijk als aperitief of vergezeld met zoete nagerechten |
en stokbrood met zachte kazen. |
De ruby port komt het meeste voor. Deze relatief jonge portsoort is twee tot drie jaar opgeslagen op het vat. Veelal zijn dit roestvaststalen tanks of betonnen bakken. In sommige gevallen is dit op eikenhouten vaten. Ruby port is gemaakt van een blend van verschillende druivenrassen en jaargangen.
In 1999 kocht Churchill's Quinta da Gricha (50 hectare) een wijngaard gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier Douro tussen Pinhão en Tua. Slechts 26.000 hectare wijngaarden in de Dourovallei mogen ports produceren. De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Vaak worden zij omringd door muurtjes. Deze muurtjes beslaan in totaal een lengte van 5.000 km, wat voor de Unesco een reden was om de wijnstreek in 2001 tot werelderfgoed te bestempelen.
Wat is port?
Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen.